© 2020 - 2024 profarm.md - toate drepturile rezervate
Formular de contact
Meniu
Pagina noastră pe facebook
Ce este soda caustică?
Cum am menţionat soda caustică este o substanţă chimică anorganică, mai exact este o bază tare, deci are o compoziție alcalină şi este uşor solubilă în apă. Formula chimică a leşiei este NaOH iar pH-ul este 14. Compusul este disponibil în magazine de specialitate sub formă de fulgi, ambalaţi ermetic în pungi de 1kg.
Hidroxidul de sodiu are toxicitate crescută, nu trebuie folosit fără protecţie (respectiv mănuşi pentru menaj), pentru că afectează pielea. Fulgii de sodă caustică interacţionează cu apă, în timpul reacţie chimice se eliberează căldură.
Proprietăţi fizice
Soda caustică cu puritate 100% care poate fi achiziţionată din magazinele metalo-chimice fizice sau online accesand Hidroxid de sodiu (SODA CAUSTICA) fulgi 100% pura, 1 kg, este disponibilă sub formă de fulgi de culoarea alb-gri sau alb-galbui. Aceștia sunt în stare solidă. Particulele ce se simt alunecoase la atingere au în compoziţie hidroxid de sodiu (NaOH) și se dizolvă uşor în apă la temperatura de 20℃. Soluţia obţinută este un agent de curăţare şi înălbire foarte eficient. În acelaşi timp are şi proprietăţi dezinfectante foarte puternice. Soda caustică se dizolvă la fel de uşor şi în alți solvenţi polari, totuși trebuie utilizată cu mare atenţie datorită proprietăţilor exoterme.
Fulgii de soda caustică se topesc la temperatura de 322℃. Punctul de fierbere este 1.388℃. Particulele de fulgi de hidroxid de sodiu au gust leşietic (de unde provine şi denumirea de leşie).
NaOH - proprietăţi chimice
În soluţiile apoase leşia ionizează total. În contact cu indicatorii produce coloraţie - colorează turnesolul în albastru, metiloranjului îi dă nuanţa galbenă iar reactivul fenolftaleină îl înroşeşte. Din reacțiile oxid-acizilor şi a sodei caustice se obţin săruri şi apă. Leşia este folosită pentru neutralizarea substanţelor acide. În contact cu metalele se obţin reacţii chimice complexe. Trebuie folosită cu precauție, întrucât are proprietăți puternic corozive. Soda caustică interacţionează chimic cu unele baze slabe, ducând la formarea unor săruri, însă reacţionează şi cu nemetalele şi formează săruri slabe.
Soda caustică aplicabilitate în industrie
Datorită proprietăţilor fizice şi chimice soda caustică este folosită industrial, dar şi în gospodăriile casnice. În industrie este utilizată în procesele complexe de extracţie şi obţinere a celulozei şi hârtiei din lemn. Este folosită cu succes în industria prelucrării materialelor plastice, dar şi în industria chimică la obținerea de săpun, detergenţi şi coloranţi.
Leşia este ingredient activ în prelucrarea bumbacului. Datorită proprietăţilor lunecoase pe care le are conferă fibrelor din bumbac textura mătăsoasă, plăcută la atingere. Textile din bumbac capătă rezistență şi sunt prelucrate cu uşurinţă din pricina tratamentelor speciale cu sodă caustică (sunt colorate mai ușor şi au aspect uniform). Tot în industria textilă hidroxidul de sodiu este utilizat la prelucrarea fibrelor artificiale.
Soda caustică are aplicabilitate şi în industria prelucrării metalelor, fiind substanţă activă în procesul de obţinere a aluminiului. De asemenea este folosită pentru rafinarea chimică a uleiului alimentar, dar şi în alte industrii pentru sinteza chimică ca unor produse organice şi anorganice.
Soda caustică aplicabilitate în gospodării
În gospodarii, soda caustică este folosită cu precăderea pentru curăţarea petelor de murdărie rezistente de pe ţesături. Pentru curăţarea şi dezinfectarea eficientă a obiectelor ceramice din baie - lavoar baie, vas toaletă, cadă.
Compusul chimic NaOH este utilizat şi pentru desfundarea ţevilor. Fiind un compus alunecos cu proprietăți exoterme este eficient în dizolvarea şi înlăturarea dopurilor de murdărie care se formează în instalaţii şi scurgeri.
Tot în gospodărie soluţiile de sodă caustică obținute din fulgi de puritate 100% şi apă sunt utilizate pentru neutralizarea efectelor agresive a substanţelor acide de curăţare a instalaţiilor.
Soda caustică este un agent degresant excepţional şi de aceea este utilizată cu succes pentru curăţarea veselei ceramice şi a vaselor din aluminiu, inox şi a celor din teflon. Este folosită de gospodine, cu succes, pentru curăţarea tacâmurilor de bucătărie. Operațiunile de degresare cu leşie, redau tacâmurilor aspectul de nou mult apreciat.
Soda caustică este ingredient de bază pentru obţinerea săpunului. Multe gospodine continuă să îşi prepara săpunul, urmând indicaţiile reţetelor tradiţionale lăsate de bunici. Procedeul de obţinere a săpunului de casă nu este unul complicat, ingredientele active utilizate fiind soda caustică, uleiul vegetal, uleiuri esenţiale (lavanda, citrice, brad, flori, măslin, s.a) şi apa distilată.
Aplicabilitatea sodei caustice în gospodărie este extinsă, asta datorită proprietăților purifiante. Pentru că este un compus antimicrobian este folosit şi pentru degresarea instrumentelor de îngrijire personală - foarfecă de unghii, unghieră, foarfecă de tuns, pieptene.s.a.
Hidroxidul de sodiu este utilizat cu succes în gospodăriile în care se cresc animalele dar şi în ferme. Soluţia de obţinută din fulgii de leşie de puritate 100% şi apă este un agent antimicrobian deosebit.Este folosită cu succes pentru dezinfectarea periodică a staulelor, dar şi pentru igienizarea adăposturilor animalelor după episoade de boală, indiferent de natura agentului patogen.
Hidroxid de sodiu - mod de utilizare
Cum am menţionat la început, soda caustică este foarte toxică şi poate produce arsuri cutanate, arsuri oculare şi chiar intoxicaţii grave, de aceea trebuie folosită cu echipament de protecţie special după caz. Mănuşile cauciucate, masca de protecţie pentru gura şi nas dar şi ochelarii sunt necesare în procesul de manipulare a sodei caustice.
Pentru ca eficienţa să fie maximă trebuie folosite produse cu puritate 100%. Însă acestea trebuie manipulate cu cea mare atenţie. În cazul în care suprafeţe de piele sunt atinse de fulgii sau soluţia de sodă caustică, acestea trebuie clătite imediat cu apă rece din abundenţă.
Situaţiile în care sunt ingerate din greşeală astfel de substanțe, impun prezenţa obligatorie la medic. Stropirea accidentală a ochilor cu sodă caustică necesită clătirea rapidă cu apă rece, şi ulterior control medical.
Soda caustică trebuie păstrată cu grijă în locuri special amenajate inaccesibile copiilor şi persoanelor cu deficienţe, inapte din punct de vedere fizic sau psihic să utilizeze această substanţă. Zona de păstrare trebuie să fie uscată, ferită de razele soarelui. Leşia nu se păstrează în spaţii umede, pentru că reacţionează cu vaporii de apă.
Contraindicaţii soda caustică
Soda caustică trebuie folosită cu precauţie, doar în condiţii de siguranţă maximă. Nu trebuie folosită de minori, de persoane cu dizabilităţi psihice şi nici de persoane care suferă de afecţiuni de vedere. Nu se recomandă utilizarea de sodă caustică şi produse cu hidroxid de sodiu de către persoanele care suferă de astm bronşic şi alergii ( cutanate sau respiratorii).
Ocrain Dumitru +373 799 98 601
Cărăruș Aurel +373 794 528 22
Disponibilitatea :
Categoria :
În stoc
Ambalaj :
24 kg